Skip to content

АНДРЕШКО И КОРОНАВИРУСЪТ

Тези дни покрай страховете с коронавируса пак се развихри кампания срещу Андрешко. Този Елин-Пелинов герой е преследван, сочен с пръст и заклеймяван вече близо трийсет години за всичките несполуки и пропадания в България. Каквото не върви – не върви заради Андрешко. Той и само той е саботирал, лъгал и мамил Държавата майка, която, представете си, без неговия бойкот би била най-малко Швейцария на Балканите. Не се умориха да го преследват тоя Андрешко. Извадиха го от литературата и го погнаха.
Я се поспрете малко, дами и господа, сега поне имате време. Седнете си на претенциите и прочетете бавничко разказа на Елин Пелин, писан е 1903 година. Вижте кой е Андрешко, погледайте го, усетете го, послушайте как говори, преценете му акъла, допрете се до сърцето му. И ще го „чуете“ как мисли: „Трябва да му се помогне на човека, трябва да му се помогне(…) инак цяла година ще опъва уши от глад… Трябва да му се помогне – не може инак!“
С това ли „подронва“ държавата, с това ли я съсипва?
Помислете и кого вози Андрешко в каруцата си – съдия-изпълнителя или сина на Бай Ганьо, назначен на този пост. Тези приказки на съдия-изпълнителя от разказа да сте ги чували, да са ви познати: „Е, ама чакай, жено селяшка – властта се лесно не лъже! Пипа тя – здраво пипа! За вас камшик, руски камшик – така ще се оправите…. Станахте пияници, пропаднахте, развалихте се – ще станете неспособни данъкоплатци и ще съсипете държавата. Ах, защо нямам повечко власт! Ангели ще ви направя.“
Това е мечтата на съдия-изпълнителя, такава държава иска той. А Андрешко я руши…
И макар че разказите не се дописват, помислете си какво може да се е случило с Андрешко след това. Разминало ли му се е, че е оставил съдия-изпълнителя в блатото, разминало ли му се е, че е искал да помогне на бедния Станоя? Дали пък след години не е карал с каруцата си ранени войници, хляб и лекарства за фронта? Дали не е погребвал мъртвите в родното си село от болести и епидемии? Или не е загинал в някоя от злощастните български войни.
А-а-а, струва ви се манипулация… А не е ли манипулация да обвиняваме сега, точно сега – в тази тъжна пролет на 2020 година Андрешко – че не носи маска, че не спазва дневен и вечерен час и че накрая той ще изпозарази всичко живо с коронавирус. Защото е Андрешко.
Какво правите, скъпи мои? Наричате народа и обикновения човек Андрешко, а приемате Бай Ганьо в каруцата за месия и спасител?
Доживях един от най-състрадателните, най-виталните, ярки и природно интелигентни герои в българската класика да бъде сочен с пръст като проклятие и зло. Това го можем само ние. И някак си ни олеква.
Чудя се как испанците не са се сетили да обвинят за коронавируса Дон Кихот и Санчо Панса, които, както знаете, много обичат да пътуват.

Публикувано вПРОЗА

One Comment

  1. Тодоров Тодоров

    Възхитително! Най-накрая някой да разбере правилно какво е имал в предвид автора!Зависи с кого се идентифицираш,съдията или Андрешко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *