Skip to content

КОНЦИ И БОКЛУЧЕТА

 

Напоследък усещам времето като сив конец, сгърчен и паднал на пода.
Преди много години майка ми, като видеше конец или някакво малко боклуче у дома, се навеждаше и ги вземаше. Слагаше ги в устата си и като не намереше къде да ги изхвърли, накрая ги гълташе. Изяждаше ги един вид, криеше ги в себе си, за да не се срамува.
Сега с мене е същото. Само че вече не събирам конци и боклучета, а безсилие. Гледам телевизия и гледам още където мога да гледам и ми се ще да погълна безсилието си от едни и същи физиономии. Понякога си мисля, че тези боклучета и конци ги слагат в един чувал и ги изсипват подред –пред телевизионни екрани и пред радиа, ръсят ги по вестници и сайтове – едни и същи, винаги едни и същи. Става ми страшно, защото излиза, че в България живеят и съществуват само десетина души. Само те знаят всичко – от Космоса до пътечката между селата и от световната политика до културата. Само те ни учат, съветват, забавляват и лъжат. И всичко описват в розово – и калта описват в розово. Оплели са ни в кълбо от безизходица,  казват, че ни плетат пуловер, а са ни взели мерките.
Не си спомням някога на нашия килим вкъщи да е имало толкова конци и боклуци, защото мама не би ги преглътнала. А аз сега преглъщам. И устата ми се пълни със сажди, които трябва да са въздух, с илюзии за дъжд, които трябва да са вода, и с лъжи, с балони, с глупости. И с безсрамие.
И времето ми изглежда сиво, смачкано, сдъвкано и изплюто.
Не искам времето да се влачи, а да тече. Не искам да е мъгла – искам го ясно. Не искам да е примитивно и глупаво – искам го умно.
И не искам да го крия като конец в устата си и да го преглъщам, както правеше майка ми.

Публикувано вПРОЗА

One Comment

  1. Благой Ранов Благой Ранов

    Поете, Николай, това е вярно, тази нагнетяваща информация може и да не я поглъщаме и преглъщаме! Просто натискаш копчето и край! “ Да си думат сами!- така викаше дядо и живя до 98 години. Говореше с Бог.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *