Skip to content

Найден Вълчев на 90 години. Думи за него от Николай Милчев

Свалям Ви шапка, маестро Найден Вълчев. И поклон.

Уважаеми гости, приятели на поезията,

Всички ние, които сме тук тази вечер, имаме, нека я нарека, двойна среща. С човека Найден Вълчев и с поезията Найден Вълчев. Нека бъда още по-ясен – имаме среща с поезията, което е равнозначно на Найден Вълчев.

Винаги съм си мечтаел да видя как точно се е родила, отгледала и пораснала българската литература и поезия. Да видя с очите си как е прохождала, как е възмъжавала, как е ставала фина и красива, драматична и дълбока, как е пътувала и в чернозема, и в космоса, и в човешките сърца.
И я виждам, гледам я, радвам ѝ се, вкусвам я, опива ме с книгите и със стиха на Найден Вълчев.

Той не е само доайен на българската поезия – той е доайен на нейното съвършенство. И най-ценното е, че Найден Вълчев премина през годините на новаторства и експерименти, на бели и не съвсем бели стихове спокойно и мъдро, трезво и уравновесено, като спасяваше мерената реч с талант, музикалност и глъбина.

Поезията на Найден Вълчев е учебник по поезия. И ако искате да си отговорите на въпроса какво представлява голямата метафора, наречена Изкуство на словото, то четете Найден Вълчев. Четете го и го слушайте едновременно, защото дори когато не е облечено с ноти, неговото слово звучи и омайва. Найден Вълчев е вълшебен песенник не само защото песните му се пеят и са любими на българите, а защото са родени и от музикалността на българското слово. Той е такъв – конкретен и витален, лаконичен и разточителен, но винаги дълбок и отвеждащ отвъд границите на видимото.

Найден Вълчев е и школа – училище и университет за поезия. И щастливците, преминали през неговата редакторска работа, знаят за какво говоря.

Найден Вълчев успя да стори няколко неща, за които трябва да му свалим шапка и да му подарим перо:
– Доказа, че метафора, музика и внушение са синоними на красота и благозвучие

– Направи българското слово едновременно меко, ковко и запомнящо се, остави стиховете да се реят из въздуха и да се леят като поток, докосна сърцето на любимата, на майката, на българката, приближи и оцвети пейзажите пред очите ни, показа ни и синьо-сини боази, и снеговете по Вежен, и топлината на равнината.

– И накрая най-важното: Един добър, талантлив, мъдър и честен човек създаде добра, мъдра и талантлива литература. Е, кажете ми как да не му свали шапка човек!

Свалям Ви шапка, маестро Найден Вълчев. И поклон.

28.03.2018г.
гр. София

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone
Публикувано вНОВИНИ

Коментирай първи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *