Skip to content

АКО СЕ ЧУДИТЕ КАКВО ДА ПРАВИТЕ НА 1 НОЕМВРИ

Точно на 1 ноември – Деня на народните будители, не бързайте да ставате рано. Ако можете, поспете още малко, още малко посънувайте.
А когато станете, идете в градината. Кажете на шипката честит празник и ѝ разкажете най-хубавия си сън. Разкажете най-хубавия си сън и на ябълката и ще видите колко красиво ще ви се стори това утро, колко разсъмнало.
На този 1 ноември влезте в гората – разходете се между дърветата и жълтите листа.Наведете се и вземете шепа листа, разгледайте ги и ще видите, че върху тях природата е изписала и букви, и знаци, и образи – изписала е и А, и Б, и Ю, и Я. Нарисувала е и образите на светите братя Кирил и Методий, на Паисий и може би на Чинтулов. Е, ако не си помагате с фантазия и с добри очи,буквите и образите може и да не се появят, но вие опитайте!
После идете до езерото и се огледайте във водата му. Вижте не само лицето си, а и душата си – вижте какво е останало от нея, вижте дали е красива. И защото днес е 1 ноември, трябва да се гледа повече и по-дълбоко. А как ще видите душата си? – Дивите патици ще ви кажат. Ще доплуват до вас и ще ви кажат всичко. Те знаят всичко, даже това, как може да се види душа – защото са птици.
После сложете цвете на паметника на някой възрожденец, писател или композитор. Седнете на някоя пейка и си завъртете любим стих в ума. Попейте си. Обадете се на приятел и го поканете на среща. Обадете се, ако можете, на някой облак, и си поръчайте дъжд.
И най-важното – спрете при уличния търговец на книги. Разровете се в кашоните му. Похвалете книгите му. Купете най-скъпата за вас. Купете книга не от книжарница, а от кашон. Повярвайте ми – ще ви стане много хубаво и леко, ще ви стане точно Първи ноември.
Като се приберете с книгата вкъщи, отворете шкафовете на библиотеката си. Помиришете въздуха и ще усетите как миришат книгите – на прах и лепило, на мастило и истории, на любов и на невъзможна любов.
И защото това е вашата библиотека, сложете книгата от кашона така, че всички други книги да я видят. Изчакайте да я приемат, да ѝ направят място и тогава…
Тогава разкажете и на книгите какво сте сънували сутринта на 1 ноември. Разкажете им най-хубавия си сън. Този сън може да е всякакъв.
Аз например на първи ноември най-често сънувам ученическата си любов и после пиша стихове до обяд.
А вие? – Вие сънувайте, каквото искате, само не забравяйте, че сънищата на 1 ноември трябва да се записват на лист. Кой какъвто има – бял, жълт, вълшебен…

Публикувано вПОЕЗИЯПРОЗА

Коментирай първи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *