Skip to content

АНДРЕШКО И КОРОНАВИРУСЪТ

Тези дни покрай страховете с коронавируса пак се развихри кампания срещу Андрешко. Този Елин-Пелинов герой е преследван, сочен с пръст и заклеймяван вече близо трийсет години за всичките несполуки и пропадания в България. Каквото не върви – не върви заради Андрешко. Той и само той е саботирал, лъгал и мамил Държавата майка, която, представете си, без неговия бойкот би била най-малко Швейцария на Балканите. Не се умориха да го преследват тоя Андрешко. Извадиха го от литературата и го погнаха.
Я се поспрете малко, дами и господа, сега поне имате време. Седнете си на претенциите и прочетете бавничко разказа на Елин Пелин, писан е 1903 година. Вижте кой е Андрешко, погледайте го, усетете го, послушайте как говори, преценете му акъла, допрете се до сърцето му. И ще го „чуете“ как мисли: „Трябва да му се помогне на човека, трябва да му се помогне(…) инак цяла година ще опъва уши от глад… Трябва да му се помогне – не може инак!“
С това ли „подронва“ държавата, с това ли я съсипва?
Помислете и кого вози Андрешко в каруцата си – съдия-изпълнителя или сина на Бай Ганьо, назначен на този пост. Тези приказки на съдия-изпълнителя от разказа да сте ги чували, да са ви познати: „Е, ама чакай, жено селяшка – властта се лесно не лъже! Пипа тя – здраво пипа! За вас камшик, руски камшик – така ще се оправите…. Станахте пияници, пропаднахте, развалихте се – ще станете неспособни данъкоплатци и ще съсипете държавата. Ах, защо нямам повечко власт! Ангели ще ви направя.“
Това е мечтата на съдия-изпълнителя, такава държава иска той. А Андрешко я руши…
И макар че разказите не се дописват, помислете си какво може да се е случило с Андрешко след това. Разминало ли му се е, че е оставил съдия-изпълнителя в блатото, разминало ли му се е, че е искал да помогне на бедния Станоя? Дали пък след години не е карал с каруцата си ранени войници, хляб и лекарства за фронта? Дали не е погребвал мъртвите в родното си село от болести и епидемии? Или не е загинал в някоя от злощастните български войни.
А-а-а, струва ви се манипулация… А не е ли манипулация да обвиняваме сега, точно сега – в тази тъжна пролет на 2020 година Андрешко – че не носи маска, че не спазва дневен и вечерен час и че накрая той ще изпозарази всичко живо с коронавирус. Защото е Андрешко.
Какво правите, скъпи мои? Наричате народа и обикновения човек Андрешко, а приемате Бай Ганьо в каруцата за месия и спасител?
Доживях един от най-състрадателните, най-виталните, ярки и природно интелигентни герои в българската класика да бъде сочен с пръст като проклятие и зло. Това го можем само ние. И някак си ни олеква.
Чудя се как испанците не са се сетили да обвинят за коронавируса Дон Кихот и Санчо Панса, които, както знаете, много обичат да пътуват.

Published inПРОЗА

3 Comments

 1. Тодоров Тодоров

  Възхитително! Най-накрая някой да разбере правилно какво е имал в предвид автора!Зависи с кого се идентифицираш,съдията или Андрешко.

 2. Милен Милен

  Здравейте,

  впечатлен съм от погледа Ви вържу прооблема. Уважавам изказа Ви, който потвърди собствената ми позиция (сходна на Вашата). Продължавайте да пишете!

  Поздрави,
  Милен

 3. Иван Иван

  Поздравления за написаното и от мен!
  За съжаление в общественото мение се налага думата на Данко Хаирсъзина и неговите авери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *