Skip to content

ОСТАВЕТЕ МИ ПЕТ МИНУТИ ДА ПОМИСЛЯ, АКО МОЖЕ!

Заклеймявайте, осъждайте, сатанизирайте, мразете – правете каквото ви е паднало, но ме оставете, ако е възможно, да помисля пет минути. Не ме карайте да гласувам „ЗА“ омразата още от вратата, дето се вика. Дайте ми пет минути – да прочета и видя и нещо друго освен това, което ми казвате и ми прожектирате. Оставете ме да имам мнение – мое, нюанс на мнение да имам. Оставете ме да мигна с очи, преди да запея в общия хор на ненавистта!
И за секунда не си помисляйте, че одобрявам да се нахлува с оръжие в друга държава, за да се налага мир! Осъждам действията на Путин, абсолютно ги осъждам, страх ме е от такива действия.
Но и за секунда не мислете, че съм се радвал на това, което Зеленски правеше през годините в Украйна. Той и националистите около него издевателстваха над руското население, забраниха да се учи руски език, обстрелваха Донецк и Луганск, убиха невинни хора, живи запалиха петдесетина души в Одеса, убиха и българи. Позволиха на нацизма да се върне там, в Украйна.
Това, което прави Путин, е ужасно, престъпление, това, което правеха Зеленски и предшествениците му – също.
Отчаян съм, че европейските лидери се провалиха, че световните лидери се провалиха и че сега в Европа гори война.
Мислех, че моето поколение и поколението на децата ми няма да видят войни… Каква илюзия! Видях войните в Югославия, бомбите в Белград, бомбите в Косово; видях войните в Либия, в Ирак, в Сирия, в Афганистан и къде ли не… Сега дойде ред на Украйна. Ами после? Наш ред ли е?
И все не можем да се разберем, и все никой никого не слуша, нито иска да чуе какво му казва другият. Важното е да се мразим. Някой много иска да се мразим без прекъсване.
Бил съм две години и два месеца в казарма. Стрелял съм десетки пъти с автомат. За другите не знам как е, но аз, почна ли да стрелям, и главата ми изчезва. Мозъкът ми изчезва, очите ми изчезват – от мен остават само пръсти, които натискат спусък. Не ставам за добър войник нито някога на Варшавския договор, нито сега на НАТО.
Не мога да стрелям, обаче знам, че омразата стреля в нас непрекъснато и от това нечии кървави ръце се обогатяват.
Снощи по „Панорама“ един професор богослов, философ и човекомразец направи на пух и прах Путин, руския народ и Руската православна църква. Този правнук на Савонарола, изпълнен с жлъч и злоба, каза, че руснаците и руският народ са маниакални същества, заразени с имперско величие, че са зомбирани и с промити мозъци. Той, представете си, великият богослов, натъпка в земята Руската православна църква, обвини я в еретизъм и в какво ли не. Тръпки ме побиват от такива светци и демократи, от такива богослови на Средновековието.
Това обаче – като нюанс, като между другото.
Много по-страшното е, че в България винаги я караме наполовина. Цялото никога не ни интересува. Другото мнение ни е противно. И другият глас е „глас в пустиня“.
До трийсетата си година треперех, че американците ще дойдат да ни превземат. Сега ме карат да треперя от руснаците. Животът ми беше едно непрекъснато треперене. Защото в България всичко е черно-бяло, никога с нюанс, никога.
Гледам ги от известно време натоцентричните господа – тичат, ще си счупят краката, да се показват по правилни телевизии и да се издокарват на актуални посолства. Тези натоцентрични и брюкселоцентрични същества знаят какво се очаква от тях и се включват на секундата. Заработват си бъдещи награди, заплати, командировки, признания и съществувания, като плюят Путин, Русия и руснаците.
Плюят Путин – хубаво, но руснаците – защо? Защо се престарават?Искат да забранят Трети март. Да го забранят заради Путин. Рано или късно това ще стане. Отдавна са му вдигнали мерника на Трети март. И точно сега е моментът.
Точно сега е моментът да се бутнат паметниците на съветската армия, после руските паметници въобще, после – руските църкви, после да прекръстят храм-паметника „Александър Невски“ (а може и да се бутне). Да изчезнат Коня и Цар Освободител, а защо не и паметникът на Шипка – защо не?
На Шипка е загинал мой прадядо, но какво от това?
Няма да е лошо Панорамата в Плевен да се взриви.
И накрая кирилицата да се смени с латиница.
Ако ще сме европейци, да сме докрай – и в писането, и в буквите. А Черноризец Храбър да ни извинява.
Щях да забравя да се присъединя към направеното вече предложение от журналистически организации руските телевизии да изчезнат, руските вестници и списания – също. Стига са ни пропагандирали главите! И без това този филм вече сме го гледали с обратен знак.
Дъх не ми оставят тия правоверни придворни. Пет минути не ми оставят, за да разбера на кой свят съм и какво се случва.
И ако само трепна и не кажа каквото очакват, веднага ставам предател, рубладжия, путинист и враг на майка България.
А аз просто искам пет минути – за размисъл и тишина.
По-голяма трагедия от войната няма, но искам да знам цялата истина за нея…

Published inПУБЛИЦИСТИКА

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *