Skip to content

ДВЕ ХУБАВИ ОЧИ

            Чета Иван Хаджийски. Услаждам си душата с неговите писания за бита и душевността на народа ни. Няма такъв майстор на глъбините, на сенките и светлините в българското сърце. Чудя се защо портретът му не е във всяко училище, защо учебниците по история, психология, социология, литература и български език не отразяват както трябва великолепието на този троянски гений.  
Това, което е написал той, не е само наука. То е още любов, роман, комедия, трагедия, епос – всичко, което е живот и дух на българите от миналите вече времена.
            Чета и за любовта на българката и българина. Очите – всичко се е казвало с очите. Устата е мълчала, говорело се е с очите. Това е смисълът на написаното от Иван Хаджийски за любовта на нашите предци.
            И ми идва на ум поетичната икона на Яворов „Две хубави очи“. Колко страници са изписани само за това, чии са тези хубави очи – на Дора Габе ли са, на Мина Тодорова ли са или на някоя трета и четвърта. И колко анализи и прехласвания за магията на женските очи, за техния цвят, вкус и излъчване.
            А става дума за мълчание. Двете хубави очи казват всичко, като мълчат. Хубави са, защото мълчат.
            И почват мъдрувания над стихове като: „Музика, лъчи, страсти и неволи, булото на срам и грях“, почват приказки за огледални композиции и за „душата ми се моли, дете, душата ми се моли.“
            Дума няма, Яворов е изключителен майстор, един от най-големите, той е самата поетична музика, самото страдание и любов,но това ли е всичко?
            Да ме прощават професорите, но най-важното е мълчанието на очите. Поетът даже не е толкова важен.
            А какво казват очите, не знае никой. Очите все още са дете. Любовта е дете. После и любовта, и детето ще пораснат и ще се превърнат в нещо непознаваемо.
            Написаното от Иван Хаджийски е най-точният литературен анализ на „Две хубави очи“. Защото не е литературен анализ, защото изобщо не се отнася за „Две хубави очи“, а е живот, от който започва литературата.

Published inПУБЛИЦИСТИКА

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *